Lakossági napelemes rendszerek

Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Háztartásoknak több problémát hordozhat, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát károsíthatja a rendszer!

Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! 🙂

HMKE – Háztartási Méretű Kis Erőmű

A háztartási méretű kiserőmű lényege, hogy egy könnyített, gyorsított, egyszerűsített eljárásban lehet engedélyezni a rendszert. Ez a kategória egy könnyítés, ami a lakosságot és a kisvállalkozásokat szolgálja. A lényege, hogy a megtermelt energiát az éves leolvasások között bármikor el lehet használni, tehát amit nyáron nappal visszatáplálunk, azt télen, vagy épp éjszaka elhasználhatjuk, és ehhez nincs szükség akkumulátorokra! Az akkumulátor drága, véges a kapacitása, pár évente tönkre megy, és rettenetesen környezetszennyező!

Fontos, hogy ezt a kategóriát nem jövedelemtermelésre találták ki, hanem a saját villanyszámlánk csökkentésére, akár nullázására!

Éves szaldós elszámolás

HMKE éves elszámolást igényelni max. 3×80 A csatlakozásig lehetséges! Az éves szaldós elszámolás lényegét az alábbi videóban részletesen kifejtjük!